KKDİK Nedir?

KKDİK Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına gelmektedir. KKDİK Yönetmeliği, insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamaktadır.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KKDİK Yönetmeliği hükümlerine göre kimyasal maddelerin kayıt, değerlendirme, izin ve kısıtlama süreçlerini yönetecektir.
 
 
KKDİK'in temel amaçları;
 
  • İnsan sağlığını ve çevreyi kimyasalların zararlarından yüksek düzeyde korumak.
  • Kimyasalları piyasaya arz edenleri (üretici , imalatçı, ithalatçı) kimyasalların güvenli kullanımını sağlamaktan zorunlu tutmak.
  • Türkiye kimya sanayiinde rekabetin ve yenilikçiliğin arttırılmasını sağlamak
  • Maddelerin zararlı özelliklerinin değerlendirilmesinde kullanılan hayvan deneylerini azaltmak ve alternatif yöntemleri özendirmek.

KİMYASALLARIN KAYDI, DEĞERLENDİRİLMESİ, İZNİ VE KISITLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

KKDİK Yönetmeliği’nde Kayıt Dönemi İçinde Kayıt Yapmayanlar veya Kayıt Döneminden Sonra Yeni Bir Madde İmal ve/veya İthal Ya Da Piyasaya Arz Edecekler Ne Yapmalılar?

Kayıt döneminin bitişiyle birlikte 01.01.2024 tarihi itibariyle Türkiye’de yıllık 1 ton ve üzerinde, kayıtlı olmayan kendi halinde ya da karışım içindeki ya da eşya içindeki maddeler imal ve/veya ithal edilemez ya da piyasaya arz edilemez.

01.01.2024 tarihiyle birlikte imal ve/veya ithal edilmek istenen yıllık 1 tondan fazla maddeler için önce kayıt sonra imalat ve/veya ithalat ya da piyasaya arz etmek durumundadır.

Hangi Firmalar KKDİK Yönetmeliğinin Kapsamı İçindedir?

  • Türkiye’de imal edilen, 1 ton ve üzerindeki maddeleri kapsamaktadır. (muaf maddeler hariç)
  • Kendi başına veya karışım içinde Türkiye’ye ithal edilen 1 ton ve üzerindeki maddeleri kapsamaktadır.
  • Eşya üreticilerinin ve eşya ithalatçılarının da eşya içindeki maddelere dair kayıt ve bildirim yükümlülükleri bulunmaktadır. (bkz. KKDİK, Madde 8, Eşya içindeki maddelerin kaydı ve bildirimi)